Burgerschap
Informatie volgt later.

Tekstgrootte
Stel je een school voor waar onze kinderen ‘gewoon uitstekend’ leren lezen, schrijven en rekenen in het eigen leerjaar en instructielokaal. De leerkracht van een leerjaar is eindverantwoordelijk voor die groep leerlingen. Daarnaast werken kinderen samen met leerlingen uit andere groepen - groepsdoorbroken - aan onderzoeken waarin vragen over de wereld centraal staan. Bijvoorbeeld: Hoe werken vulkanen? Wat kunnen we doen aan klimaatverandering? Leerkrachten geven de kaders aan, daarbinnen is er vrijheid om te ontdekken wat het betekent om op deze wereld, in deze samenleving te leven. We schuwen urgente, complexe vraagstukken niet, bijvoorbeeld over vluchtelingen, milieu en voedsel. Op hun zoektocht naar informatie en betekenis ontdekken kinderen hoe de wereld werkt, wie zij zelf zijn, wat ze te bieden hebben en wat anderen te bieden hebben. Kinderen leren onder andere samenwerken, presenteren, creatief en kritisch denken en ze worden ICT-wijs. Onderzoekend leren gebeurt op speciale leerpleinen en grote gemeenschappelijke lokalen binnen de school en we leren ook vaak buiten op speciale werkplekken. Kortom: door zowel groepsgebonden als groepsdoorbrekend te werken, krijgt je kind een solide basis, een veelzijdige uitdaging en brede ontwikkeling.
Op KC Natuurrijk is ieder alle kind uniek en wordt je gewaardeerd voor wie je bent. Samen bouwen wij aan een "Vreedzaam Kindcentrum" een veilige (leer) omgeving waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Waar we respect hebben voor elkaar, elkaar helpen, met en van elkaar leren en waar wij in onszelf en in elkaar vertrouwen.
Thematisch onderwijs wordt ook wel ‘vakoverstijgend onderwijs’ of ‘projectonderwijs’ genoemd. Het is een geïntegreerde onderwijsaanpak waarbij verschillende vakken rondom één centraal thema worden georganiseerd.
De vakken taal/lezen, begrijpend lezen, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en burgerschap worden in één thema (6 à 8 weken) aangeboden. Zo ontstaat een natuurlijke samenhang tussen lesstof en de echte wereld. Dit helpt leerlingen om informatie beter te begrijpen en toe te passen. En door de nieuwsgierigheid van leerlingen te prikkelen en rijke thema’s te gebruiken, krijgen leerlingen een diepere leerervaring.
Wij geloven dat ouders/verzorgers de belangrijkste personen zijn in het leven van het kind. Daarom betrekken wij ouders binnen ons kindcentrum nauw bij de ontwikkeling van het kind. Ouders worden als educatieve partners beschouwd.
Op KC Natuurrijk willen wij samen, met de ouders, voor de kinderen "zorgen".
Naast het reguliere onderwijsprogramma, gaan wij ook buiten leren en uitstapjes maken. Om dit goed en veilig te kunnen doen hebben wij, naast de medewerkers, regelmatig hulp van ouders nodig. Elk jaar bezoeken wij bijvoorbeeld de Natuurtuin in Rijswijk, deze ligt niet op loopafstand van het KC, dus is er hulp nodig. Wij organiseren sportdagen, feesten of activiteiten waarbij de hulp van ouders onmisbaar is. Daarnaast is er een oudercommissie, een ouderraad en een medezeggenschapsraad die ieder op eigen wijze het KC ondersteunen. Zoals je kunt lezen kan je op allerlei manieren het kindcentrum extra ondersteunen. Op deze manier ben je echt betrokken bij alles wat wij op het kindcentrum samen voor de kinderen doen.